הסבר כללי על בדיקות אולטרסאונד גינקולוגי מתקדם
הבדיקות מבוצעות בדרך כלל בגישה בטנית ווגינלית . בחלק מהמקרים נסתפק בגישה בבדיקות אלו בדרך כלל ממושכות יותר מאולטרסאונד שגרתי . עלייך לדעת כי בכל שלב ניתן לבצע הפוגה בבדיקה ואף להפסיקה במידה ותרצי בכך.
הסיבות השכיחות להפניה לבדיקה במרפאתנו
ממצא אגני אשר דורש איפיון מפורט - לדוגמא ציסטות שחלתיות , שרירנים וממצאים רחמיים אחרים , גוש אגני, ממצאים בדופן הנרתיק . במהלך הבדיקה ימדד ויתואר הממצא , תבוצע בדיקת זרימות דם ע״י דופלר , ותבוצע הערכה של מיקומו באגן והערכת הידבקויות אגניות .
כאב אגן כרוני – בדיקה מכוונת למחלות אנדומטריוזיס או אדנומיוזיס (מחלות בהן רקמת רירית רחם נמצאת מחוץ למקומה הטבעי) . במהלך הבדיקה תבוצע הסתכלות על הרחם השחלות בנוסף יבוצע חיפוש של נגעים עמוקים על חלק ממערכת השתן ,על חלק מהמעי ועל רצועות האגן . גם תבוצע הערכת הידבקויות אגניות .
אי פריון - תבוצע הערכה של חלל הרחם באולטרסאונד תלת מימדי , ספירת זקיקים בשחלות , בדיקה של האגן בחיפוש אחר ממצאים אחרים הקשורים באי פריון כגון נוזל בחצוצרות אנדומטריוזיס והידבקויות אגניות.
בדיקת קצף להערכת חלל הרחם והחצוצרות- (היסטרוסלפיגוסונוגרפיה עם קצף - HyFoSy ) בדיקה זו מבוצעה בנשים עם אי פריון ותפקידה לבדוק אם החצוצרות חסומות. זוהי בדיקת אולטרסאונד וגינלי במהלכה מוזרק חומר בשם EXEM FOAM לתוך חלל הרחם והחצוצרות , ומודגם מעבר החומר דרך החצוצרות . ה״קצף ״ הוא נוזל פולימרי המעורבב עם אוויר ונראה באולטרסאונד כפס לבן בתוך החצוצרה . בדיקה זו מחליפה במקרים רבים את הבדיקה הנקראת צילום רחם .

הכנה לבדיקה
במרבית הבדיקות אין צורך בהכנה מיוחדת .
ניתן לבצע בדיקה אולטרסאונד בווסת , אך במרבית המקרים עדיף לדחות את הבדיקה מאחר שבווסת יש יותר רגישות באגן. במידה וקיימת התלבטות לגבי התזמון – אנא התקשרי אלינו וננחה אותך .
במידה ולא קיימת יחסי מין בעבר - יש להגיע לבדיקה עם שלפוחית מלאה ( לשתות כליטר וחצי בשעה - שעתיים שלפני הבדיקה ולהתאפק( . בחלק קטן מהמטופלות ניתן להציע השדלמה של הבדיקה בגישה רקטלית. מדובר באולטסאונד שמבוצע דרך פי הטבעת ומאפשרת בדיקה מדוייקת יותר של האגן. . במידה ויעלה צורך כזה תקבלי הסבר מלא שיעזור לך להחליט אם את מעוניינת בבדיקה כזו או לא.
במידה ומבוצעת בדיקה בהקשר לכאבי אגן מומלץ על שלפוחית במילוי חלקי בעת הבדיקה . לכן בהגעתך למרפאה מומלץ כי לא תתני שתן לפני הבדיקה . במידה והשלפוחית מאוד מלאה – ניתן להתרוקן חלקית.
לצורך בדיקה של חלל הרחם בתלת מימד התיזמון המומלץ הוא שבוע לפני הווסת הבאה או 3 שבועות לאחר הוסת הקודמת .
במידה ומבוצעת בדיקה בשאלה של פוליפ בחלל הרחם , רירית מעובה , או נישה ברחם מומלץ לבצע את הבדיקה בסוף הווסת – יום 3-5 , או מיד אחרי הווסת .
במידה ומבוצעה בדיקת קצף להערכת חלל הרחם והחצוצרות - מומלץ לבצעה מיד לאחר הווסת , ולמנוע הריון בצורה יעילה באותו חודש .
מסמכים שכדאי להביא לבדיקה
-
הפניה מרופא נשים מטפל
-
הדמיות קודמות רלוונטיות של אזור האגן , כגון אולטרסאונד , CT, MRI במידה ובוצעו. כולל דיסקים אם קיימים .
-
דוחות ניתוח במידה ורלוונטים וזמינים – בעיקר במידה ועברת ניתוחים לטיפול באנדומטריוזיס .